PRINT CARDS

0755 080 546

Tot ce trebuie să știi despre tehnoredactare si design de carte. ⋆ Rotipo

Tot ce trebuie să știi despre tehnoredactare si design de carte.

Interior carte

Formatul cărții

In România întâlnim , în general, trei tipuri de lucrări:

– A4  la dimensiuni 21 x 29,7 cm;

– B5, numit şi academic sau ştiinţific  la dimensiuni B5 Jis – 18,2 x 25,7 cm şi B5 ISO – 17,6x 25 cm;

– A5 la dimensiuni 14,8 x 21 cm.

Mai există și alte formate dintre care putem aminti mai des întâlnitul 13×20 cm.

Tehnoredactare carte. Interiorul.

Formatul

Odată stabilit formatul dorit, recomandăm  să folosiți pentru tehnoredactarea de carte, Microsoft Word. Acesta are foarte multe instrumente pentru a vă ajuta să  realizați cu ușurință o carte frumoasă.  Pentru cei dintre dumneavoastră care caută să țina sub control bugetul pentru proiect și, în funcție de conținutul cărții, vă recomandăm întotdeauna formatul de pagină A5. Mai ales dacă numărul de pagini nu va fi mai mare de 400-500. În cazul în care, cartea dumneavoastră va fi voluminoasă puteți lua în considerare următorul format ca și dimensiune,B5-ul pentru tehnoredactarea de carte.

Atentie!

Atragem atenția aici celor care, poate, folosesc pentru prima dată Word-ul, la o mare greșeală pe care o întâlnim la foarte multe documente și anume: confuzia dintre Letter și A4. Formatul implicit al Word-ului  este Letter. Formatul Letter este foarte ușor confundabil vizual cu formatul A4 fiind de dimensiuni asemănătoare. Acest lucru vă scuteşte de probleme la imprimare datorită diferenţelor de lungime şi lăţime între cele două formate.. Pentru a verifica acest lucru mergeţi în meniul File – Page Setup.

Margini

Tot în meniul respectiv, trebuie să setați marginile stânga , dreapta, sus și jos între 1,5-2 cm.

Tehnoredactare carte

La o tehnoredactare de carte, ca și font folosiți Times New Roman la 12-14 puncte, dar sa nu vă fie jenă să experimentați și cu alte fonturi. Numai să aveți în vedere  lizibilitatea documentului, estetica. Dacă încărcați prea tare cu tot felul de fonturi care îngreunează cititul, riscați să pierdeți esența creației.

Diacritice

Folosiți diacriticele. Sunt multe instrucțiuni pe net care vă ajută cu acest lucru.

Paragraf

La indentarea unui paragraf nu se folosește tasta spaţiu. Aveți instrumente pe rigla ajutătoare de sus sau  folosiți meniul Format – Paragraph.

Tasta Enter se folosește doar la finalul unui paragraf. Nu tastați Enter dacă ați ajuns la finalul rândului   sau la finalul propoziției decât daca începeți un alt paragraph.

Semnele de punctuație

Nu lăsați spații înaintea semnelor de punctuaţie (punct, virgula, două puncte şi punct şi virgula) precum şi înaintea parantezelor de închidere şi ghilimelelor de închidere ,numai după acestea.

Înaintea parantezelor de deschidere şi ghilimelelor de deschidere se lasă un spatiu, iar după acestea nu se lasă spaţiu. Puteți studia chiar acest articol în privința folosirii semnelor de punctuație. Observați ca virgula se pune imediat după cuvânt. Nu inserați spațiu înainte de virgulă și, în general, NU inserați spațiu înainte de semnele de punctuație. Inserați spațiu după virgulă, ca de altfel după orice alt semn de punctuație.

Nu se folosesc majuscule sau sublinieri la tehnoredactarea de carte.

Coperta

În ce program faceți coperta

Design-ul unei coperți se realizează de către graficieni profesioniști datorită tehnicalității ridicate. Coperțile realizate în Word, Paint sau PowerPoint nu sunt decât pierdere de vreme și imposibil de tipărit în condiții bune. Rezultatul va fi unul de proastă calitate și nu doriți ca valoarea creației dumneavoastră sa fie distrusă înainte de a fi citită. Fie că ne place sau nu, o carte va fi judecată de cititori și după coperta ei. Coperțile se realizează în programe ca Adobe Ilustrator, Photoshop sau Corel Draw. Deci dacă aveți nevoie de astfel de servicii, pentru a evita neplăceri ulterioare, întrebați graficianul dvs. în ce program lucrează. Dacă vă promite că vă face o coperta  “minunată” în Word, mai bine renunțați la serviciile lui.

Avem servicii pentru design de coperți. Vă rugăm să ne contactați.

Fotografiile

Folosiți fotografii de rezoluție cât mai bună. Nu încercați să folosiți ceva de calitate slabă.

imagine rezolutie mica
Rezolutie mica
Rezolutie mare
Rezolutie mare

În cazul în care totuși doriți sa știți cum se realizează corect, puteți să urmați exemplul următor, astfel veți înțelege despre ce este vorba când stabiliți detaliile împreună cu graficianul.

Vom urma câțiva pași pe baza unui exemplu pentru a vă ușura munca și să vă ajutăm să înțelegeți cum se face un design corect din punct de vedere tehnic al unei coperți.

 

 

Exemplu

Să luăm ca și exemplu o carte format finit A5 (14,5mm x 205 mm aprox ).

Priviți schema de mai jos.

Coperta
Coperta A5

Veți avea nevoie de următoarele informații:

Format finit carte: A5 (14,5mm x 205mm aprox.)

Margini:

Zona de siguranță a coperții, în această porțiune este de preferat să nu se poziționeze elemente importante de grafică cum ar fi o porțiune din titlu cărții, numele autorului sau sigla editurii. De obicei această zonă are o grosime de 8 mm spre interior față de fiecare latură, inclusiv față marginea cotorului.

Bleed:

Ce este bleed-ul? Bleed-ul, numit și margine de tăiere, este acea porțiune care poate fi sacrificată în timpul finisării, un surplus de imagine al fişierului de tipărit care vine tăiat în momentul finisării pentru ca produsul să ajungă la un format finit. În cazul în care aveți elemente grafice ce doriți să fie până în marginea coperților acestea trebuie să fie prelungite în această zonă.

În mod tradițional dimensiunea zonei de bleed este de 3 mm.

Cotor:

Cotorul trebuie sa fie calculat astfel:  în general fiecare 100pagini de carte este echivalent cu 5 mm cotor. De exemplu, pentru o carte de 215 pagini cotorul trebuie să fie 10.75mm.”

 

Nu uitati sa folositi calculatorul online pentru tiparul de carte.

X